Благоевград: Забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Благоевград: Забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Благоевград е оживен, студентски град. По улиците и кафенета му е пълно с млади хора. Има си стар квартал и красиви паркове. Рилският манастир е само на 40 км, Рупите и Гърция - на 80.

Ето какво да видите в Благоевград за един уикенд време.

Квартал Вароша

Думата „вароша” е с прабългарски произход и едно от значенията й е „стар град”. Навсякъде по калдъръмените улички има двуетажни възрожденски къщи с красиви дворчета и стени, украсени с пищни орнаменти. Някои са превърнати в музеи или галерии. В квартала се намира и родната къща на Георги Измирлиев – революционер и участник в Априлското въстание. Във Вароша в миналото е имало много занаятчийски работилници и дюкянчета. Днес са по-малко, има и приятни заведения.

Храмът Въведение Богородично – Намира се в квартал Вароша. Изграден е от местните жители през 1844 г. когато дори жените са носили камъни в престилките си, за да помагат. Построен е по подобие на църквата в Рилския манастир. Вътре е богато изографисан от майстори на Банската художествена школа.

Парк Бачиново

Намира се съвсем близо до квартал Вароша. Простира се покрай река Бистрица. По дължината на 3-километрова алея са разположени детски площадки, заведения, аквапарк и закрит басейн. В края на алеята има изкуствено езеро, което се пълни с вода от река Бистрица. В него можете да карате водни колела.

Парк Ловен дом

Той е по-малък от парк Бачиново, но въпреки това в него има три тенис корта и футболно игрище. Самият парк представлява прелюдия към изкачването на хълма, в чието подножие е разположен градът. От върха на хълма се разкрива невероятна панорама към Благоевград.

Историческият музей

Тук ще научите за историята на града и на Югозападна България, както и за тяхната природа. В експозициите ще видите артефакти от античността и средновековието, както и от новата история. Изложени са предмети от революционното движение, традиционни носии от региона, накити, керамични изделия, картини на Владимир Димитров-Майстора и Златю Бояджиев. Информация за работно време и входни такси тук.

Зоопаркът

В него има над 300 обитатели, сред които както видове, срещани в балканските ширини, така и екзотични животни. Ще видите пауни, щрауси, папагали, мечки, понита, маймуни, лъв, ягуар. Информация за билети и работно време тук.

Ски-център Бодрост-Картала

Намира се на около 30 км от града. Ски-пистата е с дължина 4,7 км. Има кабинков лифт с дължина на въжената линия 1,5 км и паркинг. Планинският курорт Бодрост е изходен пункт за маршрути в Рила, които водят до известни природни обекти.

Рилският манастир

Той е най-големият в България. Стенописите му са дело на майстори от Самоковската и Банската художествена школа от XIX век, а параклисът “Преображение” е със стенописи от XIV век. Тук се съхраняват мощите на Свети Иван Рилски. Огромният иконостас в черквата “Света Богородица” е истински шедьовър, украсен с ажурна резба върху орехово дърво, което е допълнително позлатено. В музея на манастира ще видите старо оръжие на манастирската стража, грамоти на български царе, накити, старинни монети и икони, подарени от всички краища на страната. Намира се на 40 км от Благоевград. Прочетете още за Рилския манастир.

Резерватът Парангалица

От гръцки "парангалос" означава защитено място. Това е кътче с уникална природа. Тук има над 290 вида растения. Някои от тях не се срещат другаде: божествена иглика, златиста кандилка, планински божур, българско омайниче, черногорско прозорче. Възрастта на дърветата е средно 200 години – смърч, ела, бук, бяла мура и бял бор. От животните можете да видите мечка, благороден елен, сърна, вълк, няколко вида кълвачи, глухар. Намира се на около 30 км от Благоевград.

Стобските пирамиди

Намират се край село Стоб, което е много близо до Благоевград. Това са скали с конусовидна форма, образували се в продължение на векове. И днес природата продължава да извайва формите им. По-известните са "Сватовете", "Кулите", "Чуките", "Самодивските комини", "Невястата". Височината им е между 7 и 12 м, а дебелината - около 40 м. Прочетете повече за легендите за Стобските пирамиди.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Denica Mileva , 05.07.2013 | 11:39
отдавна не съм ходила в благоевград, много е готино там
Vqra Petrova, 05.07.2013 | 11:18
Красив планински град, има какво да се види ам.
Rali Hristova, 05.07.2013 | 11:11
много е красиво в Благоевград! имах щастието да отида на пролет, много хубаво място.
Абонирайте се за нашия бюлетин